Alex's gröna blogg

Couscousfylld butternutpumpa
 
Här kommer ett härligt recept från boken "Hjälp veganer på middag" som innehåller lite festligare recept. Den här rätten krävde lite fysiskt arbete (gröpa butternuts är lite svettigt) men det var välvärt besväret. De fyllda pumporna är väldigt smakliga och perfekt i en trerätters meny om man har gäster exempelvis! 
 
Ingredienser:
4-6 portioner
2-3 små butternutpumpor
4-6 vitlöksklyftor
1-2 msk växtgrädde
en rejäl knippe blandade färska örter
(ex persilja, mynta, basilika, timjan och gräslök)
1 röd chili
200 g lätt torkade körsbärstomater
(alt soltorkade tomater)
olivolja
2 tsk gurkmeja
0,5 tsk kanel
1 tsk spiskummin
vatten
4-6 portioner couscous (vi använder HIRS för att få det lite mer näringstätt och GF)
salt 
1 citron
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Gröp ut innehållet från dina pumpor (tänk en halv/person)
3. Rosta innehållet med vitlök i ugnen tills de blivit mjuka med en något rostad yta
4. Mixa ihop den rostade pumoan och vitlök till en puré med växtgrädden med en mixer
5. Hacka örterna, chilin och de torkade tomaterna och fräs i olja på hög värme med kryddorna i ett par minuter
6. Tillred couscousen eller hirsen 
7. Serverka blandningen i pumpaskalen med pumpapurén, en klyfta färsk citron och toppa med lite färska örter 
 
För att få den matigare kan man du fräsa  och tillsätta några dl kikärtor i ört-och tomatblandningen!